Medyada Televizyon Radyo ve Gazetede Reklamcılık
Televizyon gündelik yaşamımızın öylesine ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir ki kendimize en yakın arkadaşlarımız, dostlarımız, hatta aile bireylerimiz için kullandığımız deyimlerle “içimizden biri” “bizden biri” dir, ailemizin bireyidir. Televizyon bir çok kişi için teknolojik gelişmenin yaşamı kolaylaştıran, yaşamı renklendiren ürünlerden biridir.
Televizyon insan yaşamının belli evrelerindeki bazı rutin (çamaşır, bulaşık yıkama, temizlik yapma, alacakları hesaplama gibi) sorunların çözümlerini kolaylaştıran diğer teknolojik araçlara benzemez; izleyici ile televizyon arasında zihinsel bir ilişki vardır. Gerçekte bir televizyon izleyicisi çoğunlukla ayrımında olmaksızın bu çabayı göstermektedir. Televizyon izleyen herkes bu araca-araçta gördüklerine ilişkin olumlayıcı yada olumsuzlayıcı bir takım yorumlar yapar. Yani izleyiciler amatör birer televizyon eleştirmenlerdir. Ama çok azı bu etkinliklerine bir derinli katma gereği duyarlar.
Siyah beyaz televizyon yayınlarından renkli yayınlara geçildi. Tek kanaldan çok kanal yayına geçildi. Bilgisayar teknolojisinde tüm hızıyla televizyon yayımcılığına girmesi dijital televizyonlar bizlere büyük yenilikler sağlamıştır. Bakalım ilerde nasıl yayımlar ve gelişmeleri televizyonlarımızda göreceğiz.
MEDYA’DA REKLAMCILIK GÖRSEL BASINDA TELEVİİZYON REKLAMCILIĞI 1- Reklamın tanımı: Reklam kelimesi Latince CLAMARE kelimesinden yapılmıştır. CLAMARE bağırmak çağırmak demektir. Başlangıçta reklam Pazar yeri dellallığının bir devamı olarak kabul edilmiştir. Bilim teknik ve sosyal alandaki gelişmeler insanların ihtiyaçlarını çoğaltmış birbirleriyle münasebetlerini giriftleştirmiştir. Bugün ticari alışveriş münasebetlerini Pazar yerlerinde bağırıp çağırmalarla düzenlemek imkansızdır. İhtiyaçlar kadar bu ihtiyaçlara cevap olabilecek imkanlarda çoğalmıştır. İnsanlara etki yapma araçları da aynı oranda gelişmiştir.
Medyada Televizyon Radyo ve Gazetede Reklamcılık
14 Eylül 2009 PazartesiGönderen TsMkNet zaman: 07:25 0 yorum
Etiketler: görsel ve yazılı medyada reklam yapmak, Medyada Televizyon Radyo ve Gazetede Reklamcılık
Başarılı reklam nasıl yapılır - reklamın başarısı için kriterler
Başarılı reklam nasıl yapılır - reklamın başarısı için kriterler
REKLAMIN ÜÇ ŞEKLİ Ücretli medya reklamlarının üç temel şekli vardır :
1. belirli bir ürün, hizmet veya iş reklamları: bunlar, hiç şüphesiz hem ulusal hem de yerel anlamda tv ve yazılı basındaki en bilinen çeşitleridir.
2. İmaj veya bu şekilde nitelendirilen reklamlar: Bunlar belirli bir ürün ya da hizmet reklamı değildir, bir fikir ve imaj oluşturmaya yöneliktir.
3. Reklam vermek talep doğurabilir.
4. Reklam vermek, ilgilenenleri ön elemeden geçirmeyi sağlayabilir.
5. Reklam, mevcut müşterilere kim olduğunuzu hatırlatacaktır.
REKLAM VERMENİN EN KÖTÜ ON GEREKÇESİ 1. Çünkü her zaman televizyona (ya da gazete, radyoya) reklam verdik. 2. Çünkü rakiplerim radyoda (ya da tv de, gazetede) reklam veriyor. 3. Çünkü gazetenin (veya tv kanalının, radyo istasyonunun) özel bir uygulaması vardı. 4. Çünkü bir radyo istasyonunu dinliyorum. 5. Çünkü herkes atılan el ilanlarını alır. 6. Çünkü bütün ay boyunca hiç reklam vermedik. 7. Çünkü sınıflandırılmış ilenler dergisi en ucuzudur. 8. Çünkü satış temsilcisini çok sevdim 9. Çünkü sarı sayfalarda sizinde adınız olmalı 10. Çünkü burası piyasadaki bir numaralı radyo kanalı BÖLÜMLENDİRME VE HEDEF BELİRLEME Pazar veya ürün bölümlendirilmesi: Pazar veya ürün bölümlendirilmesinin yerel bazda nasıl işleyeceğini bir ilüstrasyonu olarak restoranlara göz atabiliriz.
Öyleyse ürün bölümlendirilmesi pazarda mevcut diğer ürün ve hizmetler arasında kendi ürünm ve hizmetinizi seçmede gösterilen az ya da çok bilinçli bir gayrettir. Müşteri bölümlendirilmesi: Ürün bölümlendirilmesi, ürün ve hizmetlerde mevcut olan özelliklere bakarken müşteri bölümlendirmesi, her grupta mevcut ve o grubu diğer bazı gruplardan ayıran faktörler üzerine odaklanmıştır
Gönderen TsMkNet zaman: 07:23 0 yorum
Etiketler: Başarılı reklam nasıl yapılır, başarılı reklamın kuralları, reklamın başarısı için kriterler
Reklamcılık ve afiş - afişin tanımı ve çeşitleri
Reklamcılık ve afiş - afişin tanımı ve çeşitleri
AFİŞ Kelime bakımından Fransızca kökenli olan afiş; Reklam ya da propaganda yapmak, bir duyuru iletmek amacıyla halka açık yerlere asılan genellikle resimli, basılı kağıt; duvar ilanı. Afişler tasarım ve sanat kaygısını eşit ağırlıkta olduğu grafik ürünlerdir. Dışavurumculuk, Art Nouveau, Art Deco, Bauhaus uluslararası tipografik stil gibi modern sanat ve tasarım akımlarının çağdaş afiş dilinin gelişimine büyük etkisi olmuştur. Büyük boyutlu dış mekan afişleri, duvar yüzeylerine ve ilan panolarına asılır.
İç mekan afişleri ise lobi, salon ve koridorlarda kullanılmak üzere tasarlanan daha küçük boyutlu afişlerdir. Dış mekan afişlerinin izlenme süresi kısadır. Buna karşın, iç mekan afişleri daha uzun süre incelenebilir. Afişin izlenme süresi, tasarım aşamasında dikkate alınması gereken bir kriterdir. Afişler üç ana gruba ayrılır:
1) Reklam Afişleri: Bir ürün ya da hizmeti tanıtan afişlerdir. Beş sektörde yaygın olarak kullanılırlar: a) Moda, b) Endüstri, C) Kurumsal reklamcılık, d) Basın-Yayın, e) Turizm.
2) Kültürel Afişler: Festival, seminer, sempozyum, balo, konser, sinema, tiyatro, sergi ve spor gibi kültürel etkinlikleri tanıtan afişler bu gruba girer.
3) Sosyal Afişler: Sağlık, ulaşım, sivil savunma, trafik, çevre gibi konularda eğitici ve uyarıcı nitelikteki afişlerin yanısıra, politik bir düşünceyi ya da siyasi bir partiyi tanıtan afişler ise sosyal afişler grubunda yer alır. Afiş Tasarımında Değerlendirme Kriterleri Mesaj: Tasarımcı; afiş aracılığıyla vereceği mesajı açıklığa kavuşturmalı, verilmek istenen bilgiyi mümkün olduğunca dolaysız bir biçimde aktaracak görsel bir sistem oluşturmalıdır
Gönderen TsMkNet zaman: 07:19 0 yorum
Etiketler: afişin tanımı ve çeşitleri, Reklamcılık ve afiş